Asprilexi Logo  
23 | 12 | 2014
Η Άσπρη λέξη
 
   
         
   
Η Άσπρη λέξη της ημέρας
Η άσπρη λέξη της ημέρας είναι μια προσπάθεια παροχής αξιόπιστου περιεχομένου στο ελληνικό Internet. Η περιπλάνηση στον κόσμο των λέξεων  είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική και γοητευτική υπόθεση. Οι λέξεις συνδέουν ή χωρίζουν ανθρώπους, εκφράζουν νοήματα και αισθήματα, αφυπνίζουν και διαμορφώνουν συνειδήσεις, ξυπνούν συνειρμούς, αποτελούν φορείς και αξίες πολιτισμού. Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία αλλά και πραγματική δύναμη. Αποκαλύπτουν, συγκαλύπτουν, ξαφνιάζουν, γοητεύουν.

Τι είναι η Άσπρη λέξη;
Η Άσπρη λέξη είναι μία διαδικτυακή υπηρεσία που ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοποριακή ιδέα και είχε ως στόχο την προσέγγιση της ελληνικής γλώσσας με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσέφεραν οι νέες τεχνολογίες.

Πώς λειτουργεί;
Η ιστοσελίδα ανανεώνεται καθημερινά, παρουσιάζοντας μια ελληνική λέξη με την ετυμολογία της, την ιστορική διαδρομή της, την ερμηνεία της, τις ρίζες της, τη θέση της στον κόσμο των λέξεων. Οι λέξεις της ημέρας δομούνται σε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες και ταξινομούνται σε κατηγορίες. Επίσης, κάθε Σαββατοκύριακο παρουσιάζεται μια λαϊκή παροιμία ή μια φράση παροιμιακή, στερεότυπη ή ιστορική.

Καθημερινή αποστολή; 
Βασικό χαρακτηριστικό της άσπρης λέξης της ημέρας ήταν η καθημερινή αποστολή της ως μήνυμα σε όποιον το επιθυμούσε. Η λειτουργία αυτή υπήρχε έως και το Νοέμβριο του 2009. Μέχρι στιγμής και εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των spam emails δεν υπάρχει πάροχος που να μπορεί να μς εγγυηθεί την απρόσκοπτη και καθολική λήψη των μηνυμάτων μας από τους παραλήπτες φίλους. Έτσι συχνά πλέον η άσπρη λέξη χαρακτηρίζεται "ανεπιθύμητη" και μπλοκάρεται από τους εξυπηρετητές των παραληπτών. Εργαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε δικό μας σύστημα καθημερινής αποστολής και ειδοποίησης των μελών μας. Η άσπρη λέξη σε κάθε περίπτωση δημοσιεύεται καθημερινά αλλά αποστέλλεται μια φορά την εβδομάδα [κάθε Δευτέρα] 

Γιατί;
Η Άσπρη λέξη, λοιπόν, φιλοδοξεί να αποτελέσει κίνητρο για την προσέγγιση και τη γνωριμία με τη γλώσσα μας, ώστε να γίνει κατορθωτή η αξιοποίηση της δημιουργικής δύναμης του ελληνικού λόγου. Στόχος μας είναι να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο, ελληνικό λεξικό στο διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα, να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ηλεκτρονική κοινότητα ασπρολεξιτών, λεξιλάγνων. Η ελληνική γλώσσα είναι ίσως η σημαντικότερη πολιτισμική κληρονομιά μας.

Πριν από 8 χρόνια ξεκινήσαμε μια ειλικρινή προσπάθεια για παροχή περιεχομένου στο ελληνικό διαδίκτυο. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή από ανθρώπους που ποτέ δεν γνωρίσαμε. Η επιτυχία αυτή όμως μας έφερε αντιμέτωπους και με μια κακόβουλη πραγματικότητα κάποιων μικρών ανθρώπων που θέλησαν να την απαξιώσουν.

Σήμερα, όπου οι καταστάσεις έχουν δυσκολέψει αρκετά, επενδύουμε σε πραγματικές αξίες, αξίες που αναζητούμε στη γλώσσα μας, στην πιο σημαντική κληρονομιά μας. Αφήνουμε πίσω μας οτιδήποτε μας αγκιστρώνει στη μιζέρια και πάμε μπροστά, δύσκολα αλλά μπροστά. Όσοι επιθυμούν το ίδιο είναι καλοδεχούμενοι.

 
      28
Θέλω να γίνω φίλος | μέλος
της Άσπρης λέξης
[4778 εγγεγραμμένοι φίλοι]
Σύνδεση μέλους
   
Ξέχασα τον κωδικό μου
Ευρετήριο
Aναζήτηση λέξεων
Ξέρετε ότι...
το πρώτο μηχανικό ψυγείο λειτουργούσε με νερό
    Η διάθεσή της ημέρας
Ερωτισμός 19.7%
 
   
   
   
Δημιουργία - Ιδέα: Χάρης Τζαννής © 2003-2012 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Σχεδίαση asprimera | Υλοποίηση web42 | info@asprilexi.com